Hallo iedereen,

Graag wil ik met jullie de receptjes delen die ik uitprobeer! Ik krijg deze recepten van vrienden, familie, internet, ... Voor ik ze hier neerschrijf probeer ik ze natuurlijk eerst zelf uit! Soms doe ik ook aanpassingen, omdat ik vooral op zoek ben naar "magere" recepten.

Hopelijk hebben jullie er ook iets aan!

Groetjes
Isake

maandag 11 juli 2011

Vol au vent

Zo, Vol au vent!
Een echte klassieker!
Maar ik had hem nog nooit gemaakt! Zaterdagmiddag was ik op de markt een kip aan het spit gaan halen en daar schoot nog veel van over. Dus besloot ik met de overschot Vol au vent te maken! Na wat snuffelen op internet vond ik een receptje dat ik geprobeerd heb en het was lekker!

 INGREDIËNTEN (voor 4 porties)
 360 gram kipfilets (ik heb hier de overschot van onze kip aant spit gebruikt)
160 gram gevogeltegehakt (ik had nog balletjes in de vriezer zitten)
2 blokjes kippenbouillon (mager)
40 gram light boter (ik gebruik de bratella vloeibaar van de aldi gewoon)
4 eetlepels bloem
400 ml halfvolle melk
1 eidooier
3 eetlepels lightroom
200 gram champignons (ik vond 1 blikje genoeg als je blikje gebruikt)
Peper en zout

Bereiding
Los de kippenbouillon op in water en breng aan de kook. Kook hierin de kipfilets gaar. Rol ondertussen kleine balletjes van het gevogeltegehakt. Kook de balletjes gaar in de kippenbouillon, nadat je de kipfilet verwijdert hebt.
Als de balletjes gaar zijn schep je ze uit de bouillon en zet je ze opzij.

Smelt ondertussen de boter en voeg de bloem toe als ze volledig gesmolten is. Laat de bloem en de boter daarna een drietal minuten bakken (goed roeren want dit bakt snel aan heb ik gemerkt), zodat de bloemsmaak verdwijnt. Voeg nu 400ml melk en 400 ml kippenbouillon aan de roux toe. Blijf constant roeren zodat je geen klonters krijgt en laat de saus indikken (echt heel dik werd de saus niet maar misschien moest ik ze wat langer laten koken). Snij de champignons in fijne schijfjes en voeg ze toe aan de saus. Doe nu de balletjes en de kip bij de saus. Kruiden met peper en eventueel zout (ik vond zout niet nodig omdat de bouillon ook al zout is dus altijd zeker even proeven).

Vlak voor het opdienen:Klop de eidooier los met de room en giet deze liaison vlak voor het opdienen bij de vol au vent. De liaison dient als extra binding van je saus, geeft een romige smaak aan je gerecht en zorgt ervoor dat je saus gladder is en mooi blinkt.


Smakelijk!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten